Η θερμοκρασία του νερού επηρεάζει τα αποτελέσματα της μπουγάδας σας, μαζί με αρκετούς άλλους παράγοντες οι οποίοι παρέχουν ενέργεια για την απομάκρυνση των λεκέδων. Οι τρεις βασικές μορφές ενέργειας περιλαμβάνουν: τη μηχανική ενέργεια (παρέχεται από τη ενέργεια πλύσης του πλυντηρίου) και το χρόνο πλύσης, τη χημική ενέργεια από τα απορρυπαντικά, χλωρίνη και άλλα πρόσθετα, και τη θερμική ενέργεια από τη χρήση χλιαρού ή ζεστού νερού. Δημιουργώντας μια ισορροπία αυτών των ενεργειών έχουμε μια αποδεκτή απόδοση καθαρισμού. Εάν οποιαδήποτε από τις τρεις μειώνεται, για να διατηρηθεί το ίδιο αποτέλεσμα πρέπει να αυξηθούν οι άλλες δύο. Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιείται κρύο νερό για την πλύση τότε λείπει η θερμική ενέργεια. Για να διατηρήσετε τα ίδια αποτελέσματα καθαρισμού, μία από τις άλλες πηγές ενέργειας πρέπει να αυξηθεί, όπως για παράδειγμα επιλέγοντας περισσότερο χρόνο πλύσης. Ωστόσο, οι μεγάλοι χρόνοι πλυσίματος μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις. Μπορεί να αυξήσουν τη φθορά του υφάσματος και την ενίσχυση της επαναπόθεσης του λεκέ.

Το πιο ζεστό νερό ενισχύει την αποτελεσματικότητα των απορρυπαντικών.  Η ενέργεια από τη θερμοκρασία του νερού δεν επηρεάζει μόνο την απομάκρυνση των λεκέδων, αλλά έχει επίσης μια επίδραση στη χημική ενέργεια (απορρυπαντικά) που προστίθεται στη μπουγάδα. Καθώς η θερμοκρασία του νερού αυξάνεται, οι χημικές αντιδράσεις (η απόδοση του απορρυπαντικού) προχωράει με μεγαλύτερη ταχύτητα. Εάν η θερμοκρασία του νερού είναι πολύ χαμηλή (κάτω από 20°C), τότε υπάρχει ελάχιστη ή καμία χημική ενεργοποίηση. Αυτό σημαίνει ότι από το απορρυπαντικό προέρχεται λίγη ή καθόλου ενέργεια  με αποτέλεσμα να μειώνεται η απόδοση καθαρισμού. Επιπλέον, πολλά απορρυπαντικά σε σκόνη δεν διαλύονται σε κρύο νερό, και αφήνουν ένα υπόλειμμα λευκής πούδρας στα ρούχα.

Συνιστώμενες θερμοκρασίες πλύσης:

  • Χρησιμοποιήστε ζεστό νερό (60°C) για να πλύνετε τα περισσότερα λευκά υφάσματα και τα πολύ λερωμένα χρωματιστά υφάσματα, αν δεν ξεβάφουν.
  • Το χλιαρό νερό (40°C) είναι η καλύτερη επιλογή για τα περισσότερα άλλα ρούχα.
  • Το πλύσιμο με κρύο νερό (30°C) συνιστάται για πολύ ελαφρά λερωμένα ή έντονα χρωματιστά ρούχα.
  • Όταν πλένετε με κρύο νερό χρησιμοποιήστε υγρό απορρυπαντικό.
  • Ρίξτε το απορρυπαντικό μέσα στον κάδο του πλυντηρίου πριν τοποθετήσετε τα ρούχα, ή στην ειδική θήκη απορρυπαντικού.
  • Αν χρησιμοποιείτε χλιαρό ή κρύο νερό, προσθέστε ένα μη χλωριούχο λευκαντικό για καλύτερο καθαρισμό.
  • Για να εξοικονομήσετε ενέργεια, να χρησιμοποιείτε πάντα κρύο νερό στο ξέβγαλμα. Το ξέβγαλμα με κρύο νερόείναι εξίσου αποτελεσματικό με το χλιαρό.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εάν η θερμοκρασία είναι κάτω από 20°C, το απορρυπαντικό και τα πρόσθετα (λευκαντικό, μαλακτικό) δε θα ενεργοποιηθούν και μπορεί να προκαλέσουν χνούδι, υπολείμματα, κακή καθαριότητα, κ.λπ. Επιπλέον, οι κατασκευαστές απορρυπαντικών και οι ετικέτες φροντίδας ρούχων ορίζουν τη θερμοκρασία του κρύου νερού στους 30°C.

 
×

Γειά σας!

Μίλησε μαζί μας για να σε βοηθήσουμε και να σου προτείνουμε τα προϊόντα που χρειάζεται η επιχείρησή σου!

×