Μυστικά για ευκολότερο πλύσιμο!
1. Το σύστημα με τα καλάθια
Τα άπλυτα τα χωρίζουμε σε 3 κατηγορίες, λευκά (ανοιχτόχρωμα) – χρωματιστά – μαύρα (σκουρόχρωμα). Έχοντας 3 καλάθια (1 για κάθε κατηγορία) μπορούμε κάθε φορά που λερώνεται ένα ρούχο να το τοποθετούμε κατευθείαν στο καλάθι του. Όταν ένα από τα καλάθια γεμίσει κάνουμε την πλύση, δε χρειάζεται να τα ξεχωρίζουμε και έτσι το πλύσιμο γίνεται σταδιακά.
2. Προετοιμασία ρούχων
Πριν τοποθετήσουμε τα ρούχα στο πλυντήριο πρέπει να: ελέγξουμε τις τσέπες, κουμπώσουμε τα φερμουάρ και τις κόπιτσες, να ξετυλίξουμε κάλτσες και μπατζάκια. Τα ευαίσθητα ρούχα είναι καλό να τα τοποθετούμε σε ειδικές θήκες πλυσίματος και να τα γυρίσουμε ανάποδα όπως και τα ρούχα που χνουδιάζουν και τα σκούρα τζιν για να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής τους.
3. Λεκέδες
Αν υπάρχει λεκές σε κάποιο ρούχο βάλτε τοπικά ένα ξελεκιαστικό πριν το τοποθετήσετε στο πλυντήριο. Μετά την πλύση ελέγξτε αν ο λεκές έχει βγει. Αν όχι μην τοποθετήσετε το ρούχο στο στεγνωτήριο και μην το σιδερώσετε γιατί ο λεκές θα σταθεροποιηθεί και θα είναι δύσκολο να βγει.
4. Στέγνωμα – Δίπλωμα
Μετά την πλύση βγάζουμε τα ρούχα κατευθείαν από τον κάδο για να αποφύγουμε τα τσαλακώματα. Τοποθετώντας τα στο στεγνωτήριο καλό είναι να τα τινάζουμε για να φύγουν οι πολλές ζάρες. Μόλις το στεγνωτήριο τελειώσει πρέπει να τα βγάζουμε και να τα διπλώνουμε για να αποφύγουμε το σιδέρωμα.
5. Ποσότητα απορρυπαντικού και μαλακτικού
Πολλοί πιστέυουν πως τα ρούχα για να πλυθούν καλά χρειάζονται μεγάλη δόση απορρυπαντικού ή για να μυρίζουν ωραία πολύ μαλακτικό. Αυτό δεν είναι σωστό. Η μεγαλύτερη ποσότητα παραμένει πάνω στα ρούχα και κάνει κακό στο πλυντήριο. Το απορρυπαντικό πρέπει να το χρησιμοποιούμε ανάλογα με τα κιλά που πλένουμε και τις προτεινόμενες δόσεις του κατασκευαστή. Επίσης δεν πρέπει να παραφορτώνουμε το πλυντήριο γιατί δεν θα γίνει σωστά η πλύση. Χρειάζεται χώρος στον κάδο για να «χτυπάνε» τα ρούχα μεταξύ τους και να καθαρίζουν.