Κάδος πλυντηρίου – Τα μικρόβια αναπτύσσονται σε σημεία με υγρασία και πολλαπλασιάζονται με γρήγορους ρυθμούς. Αν λοιπόν έχετε ξεχάσει τα ρούχα μέσα στον κάδο μετά την πλύση για περισσότερο από μισή ώρα είναι καλύτερα να τα πλύνετε ξανά γιατί σύμφωνα με έρευνες, έχει διαπιστωθεί ότι έχει περίπου το 1/4 των παθογόνων μικροβίων επιβιώνει της απλής πλύσης. Είναι πολύ σημαντικό μια φορά το μήνα το πλυντήριο να κάνει ένα πλήρες πρόγραμμα πλύσης άδειο έτσι ώστε να καθαρίζεται ο κάδος και η θήκη του απορρυπαντικού.
Διαδικασίες πλύσης – Για να καθαριστούν πλήρως τα ρούχα σας βεβαιωθείτε για τη σωστή ποσότητα απορρυπαντικού σε κάθε πλύση. Μην ακουμπάτε τα φρεσκοπλυμμένα ρούχα με βρώμικα χέρια για αποφυγή μικροβίων. Τέλος, όπως όλοι γνωρίζουμε η θερμότητα σκοτώνει τα μικρόβια, βάζοντας λοιπόν τα ρούχα στο στεγνωτήριο ή σιδερώνοντας τα αφού έχουν στεγνώσει εξολοθρεύουμε τα μικρόβια που έχουν επιβιώσει από το πλύσιμο.
Εσώρουχα – Τα εσώρουχα λόγω του ότι αποτελούν τη συνηθέστερη πηγή περιττωματικών μικροβίων πρέπει να πλένονται ξεχωριστά από τα υπόλοιπα ρούχα και σε υψηλή θερμοκρασία πλύσης.
Το καλάθι για τα άπλυτα – Είναι το μέρος που μαζεύονται τα περισσότερα μικρόβια γιατί τοποθετούμε μέσα τα βρώμικα ρούχα μέχρι να τα πλύνουμε. Αν το καλάθι είναι πλαστικό μπορούμε να το πλύνουμε εύκολα με απορρυπαντικό, αν έχει υφασμάτινη επένδυση μπορούμε να την πλύνουμε μαζί με τα ρούχα μας. Το καλάθι για τα άπλυτα πρέπει να το πλένουμε κάνε 2-3 εβδομάδες.
Ακλουθώντας αυτές τις συμβουλές μειώνουμε τους κινδύνους των μικροβίων.